از بین تستهای شغلیابی و استعداد شغلی، تست لنگرگاههای شغلی یکی از بهترین تستها برای تعیین اولویتهای شما در مسیر شغلیه. در این مطلب علاوه بر معرفی اولیۀ این تست، دربارۀ کاربردی که میتونه برای شما داشته باشه و نکاتی که بهتره در هنگام انجام این تست رعایت کنید، صحبت میکنیم.
در ادامه در ویدئویی پای صحبت ادگار شاین، نظریهپرداز لنگرگاههای شغلی خواهیم نشست و در آخر هم تجربۀ شخصی خودم از این تست و ایدههایی که ازش گرفتم رو باهاتون در میون میذارم.
لنگرگاه شغلی یعنی چی؟
Anchor به معنای لنگره و Career Anchors به معنای لنگرهای شغلی و در این تست به اون ارزشهایی اشاره داره که در میان این همه گزینۀ شغلی ما رو روی یک شغل یا زمینۀ کاری، متمرکز میکنه و مثل لنگری میمونه که کشتی رو در طوفان نگه میداره.
از اصطلاحات دریانوردی مثل بادبان، لنگر، قطبنما، سکان، فانوس دریایی و … به تمثیل برای مسیریابی و حرکت و توقف انسان هم استفاده میشه. کشتی در دریا، تشبیهی برای رهایی و گمشدگی انسان در دنیا و فرصتها و تهدیدهای پیش روشه.
در فارسی این اصطلاح بیشتر به صورت “لنگرگاههای شغلی” ترجمه شده؛ شاید برای این که لنگرگاه، محل آرامش و تثبیته. با اشاره به همون قول معروفی که میگه کشتیها در لنگرگاه امن هستند ولی این جایی نیست که براش ساخته شدند؛ ما به لنگرهایی برای ثبات در دریای طوفانی نیاز داریم نه لنگرگاههایی برای استراحت مطلق. البته بحث این نوشته بر سر لنگر و لنگرگاه نیست. 🙂
جملۀ “ایمان (Hope)، لنگر روحه” از کتاب مقدس؛ ایمان رو باعث ثبات و آرامش روح در برابر دشواری زندگی میدونه. به نظرم مفهوم این جمله در نامگذاری این تست شغلی تاثیرگذار بوده.
همینطور که در ادامه از زبان مبدع مفهوم لنگرگاههای شغلی میشنویم، این تست برای این طراحی شده که عمیقترین ارزشها و اولویتهای انسان رو مشخص کنه و کمک کنه سردرگمیهای ما برای انتخاب شغل، تغییر شغل و طی مسیر پیشرفت و ارتقای عنوان شغلی کمتر بشه.
بر این اساس، این تستی نیست که به شما بگه دقیقا فلان شغل، مناسبِ شماست بلکه گرایش درونی شما رو آشکار میکنه تا طبق اون به انتخاب شغل نگاه کنید و بتونید شغل مناسب خودتون رو پیدا کنید.
لنگرگاههای شغلی چطور مطرح شد؟
ادگار شاین محقق برجستۀ روانشناسی در طول سالهای فعالیتش تا به امروز دو دستاورد بزرگ داشته. مدل لنگرهای شغلی رو در دهه ۷۰ میلادی و مدل فرهنگ سازمانی رو در دهه ۸۰ مطرح کرد. در سالهای بعد هر دوی این مدلها رو گسترش داد، کمّی کرد و چندین کتاب دانشگاهی و عمومی برای استفادۀ عملی از این دو مدل تالیف کرد.
کتاب لنگرهای شغلی در سال ۱۹۸۵ و پس از آن کتاب کار لنگرهای شغلی تهیه شد که تا الان تجدید چاپ میشه و مورد توجه قرار گرفته. لنگرگاههای شغلی یک مدل معتبر آکادمیک محسوب میشه و در پژوهشهای مربوط به نیروی انسانی سازمانها هم مورد استفاده قرار میگیره.
برای آشنایی با روند شکلگیری مدل لنگرگاههای شغلی، خوبه که نگاهی به این ویدیو از ادگار شاین بیندازید:
نتیجۀ تست لنگرگاههای شغلی به ما چه اطلاعاتی میده؟
تاکید تست لنگرگاههای شغلی بر شکل دادن به خودانگارۀ انسانه؛ اینکه فرد بتونه درک روشنی از ارزشهای پایۀ خودش پیدا کنه. تست لنگرگاههای شغلی این درک رو در فرد ایجاد میکنه که به دنبال چه نوع شغلیه و همینطور به شاغلان کمک میکنه که بفهمند چرا از شغلشون احساس رضایت ندارند و چیکار میتونند برای حل این مشکل بکنند.
با انجام این تست، یک یا چندتا از لنگرگاههای شغلی زیر به عنوان ارزشها و ترجیحات شغلی اصلی ما معرفی میشه:
لنگرگاه شایستگی فنی-تکنیکی Technical/ Functional Competence: در این لنگرگاه اولویت اصلی با محتوای خودِ کاره و شخص به رشد مهارتهای تخصصیاش بسیار اهمیت میده.
لنگرگاه شایستگی مدیریتی Managerial Competence: در این لنگرگاه شخص به توانایی هدایت دیگران در یک سازمان بزرگ، اهمیت زیادی میده.
لنگرگاه خودمختاری و استقلال Autonomy/ Independence: رهایی از قید و بندهای سازمانی و شغل شخصی یا کار در شرکتهای کوچک، اولویت این لنگرگاهه.
لنگرگاه امنیت و ثبات Security/ Stability: داشتن امنیت شغلی و دلبستگی بلندمدت به کار و سازمان در این لنگرگاه حرف اول رو میزنه.
لنگرگاه خلاقیت کارآفرینانه Entrepreneurial Creativity: در این لنگرگاه، فرد دوست داره خودش چیز جدیدی بسازه و در کارش در محصول نهایی، تاثیر مستقیم داشته باشه.
لنگرگاه خدمت و تعهد Service and Dedication: خدمت به جامعه، رفع مشکل دیگران و دنبال کردن یک هدف والا، اولویت این لنگرگاهه.
لنگرگاه چالش و رقابت محض Pure Challenge: در این لنگرگاه، فرد با حل مسائل دشوار و بردن رقیبان سرسخت برانگیخته میشه.
لنگرگاه سبک زندگی Lifestyle: در این لنگرگاه، رسیدن به تعادل بین کار، خانواده و علایق شخصی بسیار مهمه.
تست لنگرگاههای شغلی چه کمکی میتونه به ما در مسیر شغلیمون بکنه؟
هیچکدوم از تستهای شخصیتشناسی از جمله تست لنگرگاههای شغلی جای تجربه رو نمیگیره. طبق گفتۀ نظریهپرداز این تست، لنگرگاههای شغلی از یادآوری تجارب افراد استفاده میکنه.
سوالات این تست به صورتی طراحی شدهاند که در هر سوال تمرکز بر یکی از لنگرهاست و سوال سعی میکنه شما رو به گذشته ببره تا فکر کنید این لنگر تا به امروز تا چه میزان برای شما مهم بوده.
اگه این تست رو با توجه کافی انجام بدید، به خوبی براتون روشن میشه که کدام لنگرها، نیروی اصلی و ارزش درونی شما در مسیر شغلی هستند و با چه نوع شغلهایی به رضایت میرسید.
جواب این تست هم مثل بسیاری از تستهای شخصیتشناسی و مسیر شغلی، نسبیه و ممکنه با دوباره انجام دادن تست، نتایج تا حدودی فرق بکنه؛ یا حتی در دو یا سه لنگر، امتیاز برابری داشته باشید. این هیچ اشکالی نداره و باز هم این جواب میتونه به شما یه دید کلی به گرایشهای شغلی بده.
امتیاز برابر در چند مولفۀ تست شخصیتشناسی و مسیر شغلی، نشون میده شما مسیر پیچیدهتری برای رسیدن به رضایت شغلی خواهید داشت. چون نیازه شغل شما در راستای چند ارزش شما باشه و یا در چند زمینه فعالیت کنید.
این تست برای کسانی که تازه میخوان مسیر شغلیشون رو شروع کنند و به دنبال یک جهتگیری مناسب هستند، خیلی مفیده. اما این تست برای برنامهریزی شغلی سازمانها هم قابل استفادهست و برای در نظر گرفتن بهترین مسیر رشد برای هر کدام از افراد سازمان، کاربردیه.
تا به حال پژوهش کاربردی دربارۀ لنگرگاههای شغلی انجام شده؟
بله، تحقیقات جالبی دربارۀ اینکه چه مشاغلی با چه لنگرهایی در ارتباطند انجام شده. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ در سنگاپور انجام شد، از ۱۵۰۰ مدیر سازمانی تست لنگرگاه شغلی گرفته شد و نتایجی که به دست اومد جالب توجه بود:
برای مدیران مالی و همینطور تحقیق و توسعه، شایستگی فنی و برای مدیران منابع انسانی، خدمت اولین لنگر بود و استقلال کاری هم لنگر دوم هر دو گروه بود. برای بازاریابی، مدیریت پروژه و ساختوساز، چالش لنگر اول بود.
برای مدیران خانم، شایستگی فنی و تعادل کار و زندگی مهمترین بود.
بالا رفتن سن نسبت مستقیم با اولویت ثبات و شایستگی فنی و نسبت عکس با خلاقیت کارآفرینانه داشت و جالب اینکه تغییر چندانی در لنگرهای چالش و خدمت نشان نمیداد (دانلود اصل مقاله به زبان انگلیسی).
منابع انسانی سازمانها از این تست چه استفادهای میکنند؟
با وجود اعتبار مدل لنگرهای شغلی، استفاده از تست لنگرگاههای شغلی چندان در سازمانها رایج نیست و استفادۀ فردی بیشتری داره. تست لنگرگاههای شغلی بر خلاف بسیاری از تستها که ترجیحات شخصیتی و یا استعدادهای شغلی رو میسنجند؛ به ارزشها و معنای درونی شغل میپردازه و میتونه جنبۀ جدیدی از رضایت و پیشرفت شغلی رو به فرد و سازمان معرفی کنه.
تست لنگرگاههای شغلی میتونه سه نوع استفاده در منابع انسانی سازمانها داشته باشه:
استخدام: مدل لنگرگاههای شغلی میتونه به تعریف بهتر یک عنوان شغلی و اینکه به چه شایستگیهایی نیاز داره، کمک کنه. لنگرگاههای شغلی در نوشتن آگهی استخدام هم کاربردیه و میشه آگهی رو جوری نوشت که افراد دارای لنگرهای مشخصی رو جذب کنه.
لنگرگاههای شغلی در مصاحبۀ استخدامی هم به کار میاد و میشه با پرسیدن سوالاتی از لنگرهای اصلی شخص آگاه شد و اون لنگرها رو با شایستگیهای مورد نیاز شغل مدنظر تطبیق داد.
برنامهریزی برای ارتقای عملکرد و ارتقای شغلی کارکنان: در هنگام نارضایتی از عملکرد افراد، میتوان به کمک این مدل بررسی کرد که شاید علت این ناکفایتی، همراستا نبودن شغل با لنگرهای اصلی فرد باشه.
از لنگرگاههای شغلی برای بهبود نقاط قوت کارکنان، با تاکید بر ارزشها و انگیزههای کاریشون هم میشه استفاده کرد و به این طریق شناخت سازمان از کارکنان بالاتر میره و میتونه افراد رو در موقعیتهایی قرار بده که امکان رشد بیشتر و انگیزۀ بالاتری دارند.
پاداش و سنجش: استفاده از مفاهیم لنگرهای شغلی این امکان رو ایجاد میکنه که پاداشها و سنجشها در سازمان به منطق شخصی و اولویتهای شخص نزدیکتر بشه و افراد برای اون چیزی که براشون مهمه سنجیده بشن و دستاورد داشته باشند.
استفادۀ غلط از تست لنگرگاه شغلی به چه صورته و ممکنه چه تبعاتی داشته باشه؟
در انجام تست شخصیتشناسی و مسیر شغلی باید توجه کنیم که جوابهامون واقعبینانه و با توجه به تجربۀ شخصیمون باشه؛ نباید جواب ایدهآل بدیم؛ یعنی هر اونچه که فکر میکنیم خوبه رو انتخاب کنیم؛ مثلا شاید من نه توان مدیریتی در خودم ببینم و نه علاقهای به رهبری افراد داشته باشم ولی فکر کنم که مهارت مدیریت، لازمۀ یک فرد موفقه و در جواب به سوالات، ترجیح زیادی به رسیدن به درجات بالای مدیریتی نشون بدم.
این مساله میتونه نتیجۀ تست رو زیر سوال ببره؛ در انجام این تستها باید خود واقعیمون باشیم و حتی منفینگرانه و ناامیدانه هم نباید جواب بدیم بلکه بهتره با بزرگترین آرزوها، ارزشها و تمایلات درونی خودمون به سوالات پاسخ بدیم.
کجا میشه تست لنگرگاههای شغلی رو انجام داد؟ چند سوال داره و پاسخ دادن بهش چقدر طول میکشه؟
نمونۀ خوبی از تست لنگرگاه شغلی در دو سایت کاربوم و کارنیل در دسترسه؛ تست لنگرگاههای شغلی کاربوم ۴۰ سوال در ۱۰ دقیقهست و تست کارنیل ۴۸ سوال در ۲۰ دقیقهست و هر دو رایگان هستند و نتیجه رو به ایمیلتون ارسال میکنند. تست کاربوم دقیقتره و منطبق با ۸ لنگر اصلی مدل شاین طراحی شده، در صورتی که تست کارنیل، نمونۀ دیگهای از تست لنگرگاههای شغلیه و سه مورد، اضافهتر داره.
تست کاربوم تفسیر داره و دو لنگر اصلیتون رو برای شما توضیح میده. سه لنگر اول من در هر دو نمونه تست، یکسان بود و میشه گفت سوالات و نتیجۀ دو تست، به هم نزدیکه ولی در کل انجام تست لنگرگاههای شغلی کاربوم پیشنهاد میشه.
دانلود نمونه جواب تست لنگرگاههای شغلی و کمکی که به من کرد
جواب این تست چه ایدهای به من داد؟ جواب تست در راستای بقیۀ تستهای شخصیتشناسیای بود که تا الان انجام دادم و کاملا تیپ شخصیتیم در تست MBTI رو بازتاب میداد. از این تست نتیجه گرفتم شغل من باید کارآفرینانه باشه؛ به معنای اینکه حاصل کار و فکر خودم باشه و حتما تاثیر اجتماعی داشته باشه و به نوعی خدمت به جامعه محسوب بشه.
دانلود جواب تست من در کاربوم: نمونه تفسیر تست برای دانلود
واسه همینه که همیشه به سمت آموزش و مشاوره کشیده میشم؛ چون حاصل مستقیم فکرمه و فکر میکنم که آموزش متفاوت و بهروز یه خدمت اجتماعیه. البته بقیۀ لنگرها هم کم و بیش در ما هست ولی اولویتهای بعدی هستند. شایستگی فنی و مدیریتی رو اگه لازم باشه کسب میکنم. چالشها رو در راستای هدفم قبول میکنم. استقلال کاری، ثبات شغلی، تعادل در زندگی، تنوع کاری، محیط کاری و همکاران خوب و خیلی چیزای دیگه رو هم دوست دارم؛ ولی اینا در درجۀ دوم هستند.
تعیین اولویتها همینه دیگه؛ به همین سادگی 🙂
مطلبی که خوندید از مجموعه مطالبی بود که برای معرفی تستهای خودشناسی نوشته شده.
این مطلب حاصل تجربهی شخصی نگارنده در انجام تستهای شخصیتشناسی از جمله تست لنگرگاههای شغلیه؛ خوشحال میشیم اگه شما هم تجربهتون در انجام این تست رو در قالب کامنت با ما در میان بذارید.
این مطلب توسط مهشید پرچمی نوشته شده است.
دیدگاه ها
سلام خانم پرچمی
تشکر بابت مطالب خوب تون
دوتا لینکی که برای انجام تست گذاشتین، اولیش لینک فعال نیست و سایت کاربوم هم رایگان نیست.
لینک دیگری هست معرفی کنید
سلام من الان این تست لنگرگاه شغلیو چطوری بزنم ؟ کجاس؟
خانم پرچمی خسته نباشید
شاید تکراری بشه ولی برای تشکر و قدردانی لازمه بگم، از مقاله تون بخاطر توضیحات کامل ،بخش بندی بودن ،آوردن مثال، معرفی لینکهای آزمون و سبک نوشتنتون استفاده کردم.سپاس از شما
از آقای آرامش هم بخاطر فراهم نمودن این بستر سپاسگزارم.
امین ارامش عزیز به پیشنهاد شما من هم از این آزمون در کاربوم استفاده کردم و درک بهتری از چیز های که میدانستم بدست آوردم . ممنون از نوشته های خوبت 🙂
چه خوب رسول. 🙂