مکتوب فکر کردن

مکتوب فکر کردن

حتما برای شما هم پیش آمده که حجم دغدغه‌های ذهنیتان بسیار زیاد باشد و احساس آشفتگی بکنید. فکر کنم این وضعیت در زندگی‌های جدید زیاد اتفاق می‌افتد.

اولین کاری که من اینجور مواقع میکنم پیدا کردن یک زمان مناسب برای خلوت کردن با خودم است. زمانی که مطمئن باشم هیچ کس رشته افکارم را پاره نخواهد کرد.

ابزارهایی که در این خلوتِ خودخواسته از آنها استفاده میکنم، دفترِ فکرکردنم و خودکار است. درست خواندید: دفترِ فکر کردن. من سالهاست که همواره دفتری برای فکر کردن دارم. آن را ادامه مغزم میدانم. در هنگام آشفتگی، همه آن چیزی که ذهنم را مشغول کرده روی آن می‌ آورم و تک به تک روی آنها فکر میکنم.

پیشنهاد میکنم شما هم این کار را بکنید، فقط چند نکته:

  •  این دفتر فوق العاده شخصی است و هیچ کس نباید به آن دسترسی داشته باشد. برای اینکه موقع فکر کردن خودتان را سانسور نکنید، حتما باید از شخصی بودنش مطمئن باشید.
  • موقع فکر کردن هرچه در ذهن دارید را بنویسید، اصلا سعی نکنید موضوعات را به خاطر عدم اهمیتشان فیلتر کنید. همینکه موضوعی بخشی از ظرفیت ذهنی شما را مشغول کرده، یعنی مهم است. پس بنویسیدش.
  • بعد از نوشتن هرآنچه در ذهن داشتید، سعی کنید فکرهایتان را دسته بندی کنید. مثلا مسائل مربوط به شغل، مسائل مربوط به خانواده و …
  • بعد از تخلیه‌ی دسته بندی شده ذهنتان روی کاغذ، تک به تک به سراغ موضوعات مختلف بروید و ببینید که چه کاری میتوانید برایش بکنید و چه برنامه‌ای برای آینده‌ی آن موضوع دارید. برای این امر، وقتی روی یک موضوع فکر میکنید، حاشیه‌های مربوط به آن را هم بنویسید، کلا در این فرایند من طرفدار مکتوب کردنِ هرچه بیشتر هستم.
  • فکر کردن به  بعضی موضوعات ممکن است در آن خلوتِ اولیه به نتیجه نرسد، این طبیعی است. ممکن است برای تصمیم‌گیری بهتر در مورد آن موضوع نیاز داشته باشید اطلاعات بیشتری جمع کنید (تصمیم گیری (۱): چیزهایی در مورد فرایند اتخاذ تصمیم). شاید روزها درگیر یک تصمیم شوید. اما همین مکتوب کردن دغدغه‌هایتان و دسته بندی آنها موجب خواهد شد، ذهن آرامتری داشته باشید و در فکر کردن به موضوعاتی که نیاز به صرف وقت بیشتری دارند، عملکرد بهتری داشته باشید.
  • این شیوه فکر کردن علاوه بر کمک به حل بهتر موضوعات و برنامه‌ریزی برای آینده، یک فایده دیگر هم دارد. شما سابقه‌ای از وضعیت روحی‌، دغدغه‌ها، تصمیم‌ها و برنامه‌هایتان درست میکنید. رجوع مجدد به این سابقه در آینده فواید بسیار زیادی دارد.

شما هم تجربه‌ای از فکر کردن مکتوب دارید؟ چه نکات دیگری در این خصوص به ذهنتان میرسد؟

دیدگاه ها

  1. لیلالیلا

    سلام امین! من ذهن خیلی مشغولی دارم و اغلب نمی دونم باید به چی برسم یا اصلا این افکار شاید اونقدر که فکر میکردم مهم نباشن ، به هر حال ،مکتوب فکر کردن رو به شیوه تو امتهان کردم عااالی بود حداقل شبا راحتتر می خوابم و ذهنم نظم پیدا کرد . نوشته ات در مورد تصمیم گیری رو هم خوندم اونم عالی بود خیلی ممنون! در مورد درس خوندن طوری که ادم لذت ببره یا نتیجه بهتری بگیره نظر یا تجربه ای نداری ؟ خوشحال میشم اگه راهنمایی هست بزاری.
    چند شب پیش اتفاقی دنبال مطلب مرتبطی میگشتم که با سایت عالیت اشنا شدم 🙂

    1. نویسنده
      پست
  2. Pingback: چگونه تغییر شغل دهیم؟ (به همراه نقشه راه تغییر شغل) - امین آرامش

  3. Pingback: یک چیز خوب، قسمت پانزدهم: هیچ‌وقت نگذار تمام شوند - امین آرامش

  4. Pingback: آیا علاج واقعه پیش از وقوع میسر است؟ - وبلاگ امین آرامش

  5. سینا شهبازی

    راستش من دفترچه ای برای این کار ندارم ولی برام زیاد پیش اومده که یهو یه چیز یادم میاد_به خصوص وقت درس خوندن_ و مثل خوره به جونم میفته.
    در اینجور مواقع هم اونا رو توی دفترچه می نویسی؟
    منظورم کارهاییه که می تونی تا شب بهشون فکر کنی و خلاص کنی خودت رو.

    1. نویسنده
      پست
      امین آرامش

      سینا جان تا حالا از پومودورو استفاده کردی؟
      یکی از کارهایی که تو زمان پومودورو باید انجام بدیم اینه که یه کاغذی کنار دستمون داشته باشیم و اگر چیزی غیرمرتبط به اون موضوع اصلی به ذهنمون رسید بنویسیم اونجا که از ذهنمون خارج شه و بعد از پومودورو بهش بپردازیم. من هم همین کار رو میکنم. اما در کل هم تعیین کردن یه جا برای ثبت تمامی ایده ها خیلی خوبه، من برای این کار از onenote استفاده میکنم.

  6. محسن زنگویی

    این روش زمانی کارایی خودش رو به خوبی نشون میده که ذهن پر از اطلاعات مرتبط و بی ربط به یک موضوع باشه که درگیرش هستیم و به هر دلیل نتونیم در ذهنمون بهشون سامان بدیم.
    در چنین مواقعی همون طور که گفتی بیرون ریزی ذهن و نوشتن تمام اون اطلاعات میتونه بهمون توی دسته بندی و تصمیم گیری بهتر کمک کنه.
    اما باید مراقب بود که این اطلاعات رو روی کاغذ به درستی و منظم بنویسیم. دسته بندی های درستی داشته باشیم. مثل توی سایت که میشه منو و زیرمنو ساخت، روی کاغذ هم بهتره یه چارت رسم کنیم. از چندین رنگ و شکل استفاده استفاده کنیم. (اطلاعاتی که مربوط به شاخه های مختلف اون موضوع هستند اما شبیه به هم هستند را با شکل و رنگ یکسانی مشخص کنیم.)
    چنین روشی دقیقا مثل Category و Tag در سایت میمونه. چارت حکم Category رو داره و رنگ ها و شکل ها هم حکم Tag.
    به نظرم بهتره کل چنین چارتی رو روی یه کاغذی که به اندازه کافی بزرگ هست، رسم کنیم تا همه ی اون اطلاعات یکجا جلوی چشممون باشه.

    1. نویسنده
      پست
    1. نویسنده
      پست
  7. حسن بهرامی

    سلام
    نوشتۀ خوبیه اما روش من یک کم فرق می کنه من روی کاغذ تک صفحه ای می نویسم و روی اون می نویسم بعداً دور می اندازم و بعداً هم دور می اندازم ام این کار باعث می شه اصلاً سانسور و فیلتری نباشه و خیلی هم تا حالا کمکم کرده
    متشکرم

    1. نویسنده
      پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *