چگونه تصمیم بگیریم تا از فرایند تصمیم گیری و اتخاذ تصمیم راضی باشیم؟ در این نوشته درباره ۳ مرحله حیاتی در فرایند تصمیمگیری توضیح داده شده و مطمئنم بعد از خواندن این مطلب تصمیمهای بهتری خواهید گرفت.
ما بیش از آنچه فکرش را میکنیم، در حال تصمیم گیری هستیم. بعضی از این تصمیمها اصطلاحا به صورت ناخودآگاه و در لحظه گرفته میشوند و برای گرفتن بعضی تصمیمها روزها و ماه ها وقت میگذاریم.
فکر کنم اهمیت بالای تصمیم گیری مورد تائید همه ماست، اما عده کمی از ما به سراغ کسب این “مهارت” میرویم. امروزه کتابهای زیادی در مورد تصمیم گیری نوشته شده و حتی در بعضی دانشگاه ها، تصمیم گیری به صورت یک درس آکادمیک آموزش داده میشود. اما متاسفانه مثل خیلی دیگر از مهارتهای مفید، این مهارت نیز در جامعه ما مهجور مانده و به آن پرداخته نشده است. مهارتی که تبحر در آن میتواند تاثیر چشمگیری در رضایت ما از زندگی داشته باشد.
در این نوشته (و نوشته های بعد با این موضوع) مطالبی که در حوزه تصمیم گیری سعی میکنم خودم لحاظ کنم را بیان خواهم کرد. ادعای خاصی در موردشان ندارم، الا اینکه عامل به حرفهایم هستم و چیزهایی که میگویم ماحصل تلاشها و مشاهداتم است.
به گمانم میتوانیم فرایند تصمیم گیری را در شکلی مشابه شکل زیر نشان دهیم: (الهام گرفته شده از شبکه های عصبی مصنوعی)
(البته در حقیقت ما برای تمامی تصمیمهایمان روالی مطابق شکل فوق طی میکنیم، ولی در این نوشته، به آن تصمیمهایی پرداخته میشود که خودآگاه هستند و به تامل بیشتری نیاز دارند)
ما برای هر تصمیم، مجموعه ای ورودی داریم که بر تصمیم ما تاثیر خواهند گذاشت. علاوه بر این، وزن هر یک از این ورودیها میتواند متفاوت از سایرین باشد. وزن هر ورودی، در واقع اهمیتی است که ما برای آن ورودی لحاظ میکنیم. مثلا تصور کنید میخواهید در مورد محل منزلتان در تهران تصمیم بگیرید، این تصمیم ورودیهای مختلفی دارد، مثل:
- نزدیکی به محل کارتان
- نزدیکی به محل کار همسرتان
- موقعیت محله آن در شهر
- فاصله آن با مدرسه فرزندتان
- بودن یا نبودن در طرح ترافیک
- وجود پارک خوب در محله
- …
دیدگاه ها
سلام
طلبه حوزه علمیه اهواز هستم
یادداشت ها بسیار عالی هستن
و بشدت دارم استفاده میکنم و لذت میبرم
پست
سلام حامد
مرسی از لطفت 🙂
Pingback: چگونه تغییر شغل دهیم؟ (به همراه نقشه راه تغییر شغل) - امین آرامش
Pingback: چرا نباید در مورد تصمیمهایمان به دیگران توضیح بدهیم؟ - امین آرامش
Pingback: اندر فواید مکتوب فکر کردن
Pingback: تصمیم گیری (3): تصمیم گیری پشتِ درهای بسته موقوف! (با ارائه یک مثال: تصمیم برای تغییر شغل) - امین آرامش